Kaunas University of Technology tutki Humantool Satulatuolin vaikutuksia. Tulokset osoittavat, että se vähentää selkäkipuja ja edistää parempaa istuma-asentoa. KTU:n tutkijoiden tutkimus: Tasapainoa aktivoiva istuminen vähentää terveysongelmien todennäköisyyttä
Nyky-yhteiskunnassa puhutaan yhä enemmän fyysisen aktiivisuuden hyödyistä, sillä sen väheneminen on muodostunut maailmanlaajuiseksi terveysongelmaksi. Vuonna 2012 tehdyn tutkimuksen mukaan fyysinen passiivisuus sijoittuu 10 suurimman (67:stä) terveysriskejä aiheuttavan tekijän joukkoon. Fyysinen passiivisuus voi johtaa sydän- ja verenkiertosairauksiin. Kaunasin teknillisen yliopiston (KTU) tutkijoiden tutkimus osoitti, että tasapainoa aktivoiva istuminen voi vähentää fyysisen passiivisuuden aiheuttamia riskejä.
Fyysisen aktiivisuuden merkitys kasvaa jatkuvasti istumatyön yleistyessä. Yritykset etsivät keinoja edistääkseen työntekijöidensä terveyttä ja parantaakseen tuottavuutta. Tasapainoa aktivoiva istuminen on tunnistettu yhdeksi ehkäisevistä keinoista, kun tavalliset tuolit korvataan tasapainotuoleilla tai fysiopalloilla.
KTU:n tutkijat päättivät selvittää tasapainoa aktivoivan istumisen vaikutuksia ihmisten terveyteen vastauksena kysymyksiin sen todellisista hyödyistä ja siitä, onko kyse vain muoti-ilmiöstä.
Yhteistyössä Liettuan terveysalan yliopiston (LSMU) kanssa KTU:n tutkijat toteuttivat kuusi viikkoa kestäneen tutkimuksen Mechatronics Instituutin uudistetussa biomekatroniikan laboratoriossa.
Tutkimuksen päätavoitteena oli selvittää, miten istuma-asento ja keskivartalon lihasten aktivaatio muuttuvat käytettäessä tasapainotuoleja, kuten “Thatsit balans”, “Back app” ja “Humantool” -tasapainotuolia. Tutkimuksessa käytettiin uusinta teknologiaa: 3D-liikeanalyysijärjestelmää “Qualisys” ja elektromyografiaa “Noraxon”.
Ennen tutkimusta osallistujilla oli vain vähän tietoa oikeasta istuma-asennosta, mikä teki tuloksista tarkempia. Kuuden viikon jälkeen osallistujien selän asento oli parantunut (vähemmän lysähtänyt) tasapainotuoleilla istuttaessa verrattuna tavalliseen tuoliin. Tasapainoa aktivoiva istuminen aktivoi myös syviä lihaksia, jotka ovat selän tärkeimpiä stabiloijia. Syvät lihakset varmistavat oikean asennon ja ovat vastuussa tasapainosta ja joustavuudesta.
Tutkimuksessa käytettyjen tuolien arvioinnin perusteella “Humantool”-tasapainotuolilla oli osallistujien terveyteen kaikkein positiivisin vaikutus. Erityisen rakenteensa ansiosta tämä tuoli voidaan sijoittaa mille tahansa tuolille, jolloin tasapainoa aktivoiva istuminen on kaikkien saatavilla – niin työpaikoilla kuin kotona. Erityiset tasapainotuolilla tehtävät harjoitukset voivat auttaa ylläpitämään fyysistä aktiivisuutta koko istumisen ajan. Harjoitukset myös vahvistavat tuolin positiivisia vaikutuksia.
"Suoritetun tutkimuksen mukaan ergonomiset istumavälineet eivät ole vain mukavia, vaan ne auttavat myös lisäämään fyysistä aktiivisuutta ja vähentämään terveysongelmien todennäköisyyttä. Terveydestään huolehtivien ihmisten tulisi huomioida, että ergonominen työympäristö on tärkeää luoda paitsi töissä myös kotona", tiivistää biomekatroniikan laboratorion johtaja Aurelijus Domeika KTU:n Mechatronics Instituutista.
Tutkijan mukaan vanhempien tulisi opettaa lapsilleen oikea istuma-asento jo nuorena, erityisesti niille, jotka viettävät paljon aikaa tietokoneella. Koulutuksen ja asianmukaisesti valittujen ehkäisevien toimenpiteiden avulla krooniset sairaudet voidaan ehkäistä.
Linkit artikkelin julkaisseisiin media-alustoihin: